Är det bandet eller låten först?

Jaha! Jag har gått och klurat lite. Jag har klurat länge på det här; för hur är det egentligen med låtar och band. Hur säger ni? Säger ni bandet först och låten sedan eller tvärtom: låten sedan bandet? Trivialt problem och inget att fundera på kanske ni tänker. Ojo! Det är nog så jobbigt; speciellt om man lyssnar på radio och det liksom inte går att förstå vad som verkligen är artisten och vad som är låten. Ibland är det ju liksom givet: Rolling stones - Start me up. Men. Ibland om det är en truddelutt och ett band man aldrig tidigare hört blir det svårare, om man inte vet vad som kommer först. Frågan är ju då om det finns någon uttalad standard? Standard 22b Gent EG08 eller något sådant. Personligen säger jag alltid bandet först:
- Åse Kleveland med [låten] Norrtälje
...men det är ju lika rätt att säga:
- Södertälje med [nationsbandet] Glasblåsarna.
I alla fall så länge det är de låtarna som spelats. Någon som vet råd? Kanske måste vi sluta med att referera till låtar och band helt enkelt?! Vore sorgligt.

Kommentarer
Postat av: Litmanen

OM man nu känner att man av någon tvångsmässig anledning måste säga låten först, kan vi inte då besluta att man måste använda prepositionen AV i stället för MED.

Alltså:

1. Räserbajs med Hår på bröstet

2. Finsk mollpolka av Grus i Dojjan.



Sen får man komma på något lämpligt straff för dem som bryter mot det.

2008-11-07 @ 23:22:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback