New wheels on the block

Jesper Odelbergs fenomenala pojkbandssatsning:


Bamse och rökförbud




Det hände sig en sommar

Stort killgäng på, säg kanske 8 pers, samtliga en bra bit över 25-strecket kommer gåendes en varm sommarnatt, rejält glada i hatten och runda om fötterna efter en särdeles lyckad utekväll. Runt ett gatuhörn framför dem svänger 2 stycken till synes mycket unga, men ack så söta tjejer fram.
- TJEJER! brölar en av killarna helt till sig av upphetsning som om han aldrig sett ett kjoltyg förut.
Tjejerna ser smått skrämda ut och skådar avvaktande mot killgänget som rycker allt närmare. En av killarna slår sig för knäna och skakar av upphetsning, samtidigt som han med dimmig blick väser ur sig:
- Visa mufflan!
De andra killarna stannar upp och tittar lite snett på den exalterade, skakar lätt på huvudet och går vidare. De två stackars små tjejerna kommer nu med tveksamma steg allt närmre. En snubbe försöker lätta lite på stämningen och frågar de unga tu så lent han kan med sluddrig fylleröst:
- Var har ni varit då tjejer...
Tjejerna tittar nu med skrämda ögon på gruppen och småspringer skärrade förbi. Killen som försökt lätta på stämningen följer efter dem i några steg:
- AMEN! Hey! Det är lugnt...
Tjejerna lägger nu benen på ryggen och tittar skräckinjagat över axeln.
- HEY! Kom igen! Det är lugnt... vi är... vi är lärare!

Uppdatering

Jodå! Idag uppdaterade jag något som jag inte direkt uppdaterar särdeles ofta. Det blev en ny uppsättning satin-sängkläder. De gamla jag hade var snudd på sedan snuttefiltarna och napparnas förlovade tid, med andra ord fanns det ett rätt så stort behov av lite nytt tyg i sängen. Och är det något som kan behövas för närvarande är det en rejält skön säng att få snutta kudde i. De senaste veckorna har det varit lite si och så när det kommer till just själva sömnbiten nämligen. Min sömn skulle enklast kunna beskrivas med ordet sömnbrist.
 
Vanligtvis i tider av för lite sömn blir jag inget annat än sur, vresig och lättirriterad; likt en PMS-besvärad, blöt, söndermobbad grävling skulle man kunna säga. Nu är det dock helt annorlunda. Ungefär som Iggy Pop driver jag runt i ett ständigt extas eller flumtöcken. Till skillnad mot Iggy är emellertid mitt inte artificiellt eller av det ångestladdade slaget utan ett av endorfiner framkallat drömlyckorus. Allt på grund av den där tyllbeklädda skrattfestprinsessan. Att sova är dock en ynnest. Att då få göra det i nya fräsigt underbara sängkläder gör ingenting sämre...



Sängkläderna på bilden är hämtade från filmen Fnaskungen och har ingenting gemensamt med mina sängkläder.
 


Snö?!

Idag begav jag mig norrut för snabbvisit hos föräldrarna. Jag lämnade ett vårigt Kalmar, där solen sken, fåglarna kvittrade och tussilagosarna kämpade om att komma först upp ur marken. Jag skulle åka norrut...

På morgonen hade jag läst om sagor i tidningarna; sagor som berättade om stundande snökaos. Jag antog att det som vanligt i tidningarnas värld handlade om banala överdrifter, varpå jag endast iklätt mig min rätt så nyligen inhandlade blottarrock, av somliga även kallad Matrix-rock. Hur som haver framförde jag mitt vidunderliga fartunder i maklig takt på rena, fina vårvägar. När jag sedan avtog från den europaväg som lämnar Kalmar mot norr, för att så köra på ödsliga småvägar, längre och längre bort från civilisationen, blev det alltmer påtagligt att de där tidningarna inte alls överdrivit. Det började bli mer och mer snö längs vägkanten och träden var fulla av snötyngda grenar. Temperaturen som i Calmare stad legat strax över 10-strecket hade nu krypit under nollgradigt och vid de handelsbodar jag passerade stod långa rader av huttrande kvinnor i hucklen och väntade på att få den dagliga ransoneringen av bröd.

Jag i min supersportbil klarade dock av att nå min slutdestination i oskatt skick trots mycket svår kyla. När jag klev ur bilen höll jag dock på att fullständigt avlida då termometern pekade på rätt rejält med minus. Jag skallrade tänder och såg mig omkring i det vinterlandskap som bredde ut sig framför mig. Jag kunde inte förstå att jag ens var i samma land, eller samma världsdel som den jag lämnat blott 2 timmar tidigare, men jag hade endast åkt 15 mil norrut, även om det kändes som jag befann mig en bra bit norr om polcirkeln. Resan gick dock bra, trots att jag säkerligen utgjorde en kraftig trafikfara, både för älgar, rådjur och medtrafikanter där jag satt med mobiltelefonen i högsta hugg och författade sms...

Att gifta sig rikt

Kan glädjande meddela att jag nyligen gift mig med ett pokerproffs tillika (före detta?) elitspelare i innebandy. Det var ett mycket romantiskt och luftfyllt frieri som föregick hela äktenskapslöftet.

Saxat från ett styck msn-konversation:
elitspelaren säger:
ge mig mat
Jag säger:
är vi gifta eller?
elitspelaren säger:
ja?
Jag säger:
ok

Det visade sig dock rätt så snart att det var långt ifrån något lyckligt äktenskap jag valt att hängivet kasta mig in i då elitspelaren väljer att kasta ur sig:
- du ska tjäna mig, din hund.

Någonting säger mig att det kommer bli strid om diskandet...

 

Ge mig en orkester...

Jahopp. Det diskuterades melodifestival över en kopp kaffe idag. Jag har ju, som ni trogna bloggläsare säkert känner till, lite svårt för musikfascism. Jag ska väl dock erkänna att jag inte direkt sitter och lyssnar på schlagers i tid och otid, inte heller följer jag melodifestivalen slaviskt, även om det slängs ett öga på den emellanåt. Svårt att göra annat då man är uppväxt i ett medelsvensson-hem där chips och melodifestivalen var lite av årets högtid --näst jul, påsk och midsommar. Dessvärre har ju den därninga festivalen bara mer och mer växt ut till ett gigantiskt äckeljippo till för avdankade skräpartister som E-type, the Poodles eller Nordman, eller för kristna utomjordingar som exempelvis Sanna Nielsen och Carola. Och trots allt kanske det finns en liten musikfascist i mig, för jag är erbarmligt trött på det här likriktade dunkadunkandet, med ABBA-inslag framförda av överspacklade musikalvåp.

Nej, ge mig en orkester för bövelen. En tvättriktig orkester med violiner, träblås och marackas. En alldeles äkta orkester ledd av Anders Berglund i stora, tjocka, Ugglan-Helge-glasögon. Ge mig en orkester så skulle jag följa det maniskt.


Men. För att inte gå emot mina principer gällande musikfascism slänger jag in en alldeles underbar låt med Åsa Kleveland, gestaltad i videoform av ett gäng, självdistansierade skäggmonster, möjligen från Norrtälje. Jag slänger även med Niccokicks - the Poet för att även bjuda den kanske mer musikkräsna läsarna på något med "kvalité", om genialitéten i Norrtälje skulle gå dem förbi...



 


Geografisk cirkus

Det spelades i glada vänners lag lite sällskapsspel tidigare idag. Det bjöds på frågesport och den svenska varianten av Pictionary: Rita och gissa. Jag lyckades i ett rätt så tufft motstånd ta hem segern i frågesporten. Anmärkningsvärt var att en av de tävlande var utbildad geografilärare och fick geografi-frågor så det stod härliga till. Det visade sig dock att kunskaperna var ungefär lika med noll. Smått skrämmande att en sådan inom en snar framtid kommer att stå i ett klassrum nära dig och försöka lära små barn sådant han inte själv har koll på.

Det andra spelet var som ju nämnts Rita och gissa. Ett spel där jag så smått utnämndes till lite favorit, antagligen med min färska frågesportseger i minnet och därtill -- utan att slå mig själv alltför mycket för bröstet -- rätt så hyfsat goda färdigheter i teckning. Allmänbildning och bra ritförmåga är ju lite av Rita och gissas kärna. Det hela började bra, även om jag och min kompanjon tidigt på grund av tärningen hamnade lite på efterkälken. Vi höll dock modet uppe och kämpade oss igenom ord efter ord, med en och annan fenomenal gissning. När det sedan var dags för min tur att gissa i ett avgörande skede av bataljen på den knepiga kategorin Namn & titel gick det lite si så där.

Två ord. Clown ritas. Jag kommer ganska snabbt fram till cirkus. Del ett av andra ordet. Sko. Kategorin är nu som bortblåst i mitt huvud. Andra delen av ord två. Tekopp. T. Cirkusskoter. Lejontämjare. Cirkussko. Cirkus. CIRKUSSKOTER. Cirkus. Sko. T. T. Tiden börjar gå ut. Cirkus.... vad fan?! Sko...T. Cirkus. Ciiiiirkus... sko... T. Kompatanterna kvider av skratt. Min kompanjon rasar av förtvivlan. När tiden går ut kastar han kritan och skriker för full hals: - Cirkus Scott!!!

...inte lätt när man är trött.

Tyll

Det är dagar när man vaknar utmärglad, sliten, trött och fullständigt kreverad och sedan studsar upp ur sängen som en 82-åring med trasiga kulleder, svår reumatism, parkinsons och en gnutta prostatit, för att sedan öppna kylen och upptäcka att mjölken gått ut, juicen är slut, brödet för gammalt och den där sillen som blev över i julas börjat närma sig kanten medelst mögelhasning; det är dagar som dessa man trots allt känner sig rätt så till freds när anledningen till ens fysiska tillstånd är alltför sena och underbara nätter på grund av en charmerande, skrattfest-prinsessa i rosa tyll...

Pilla lite...

Jag har en polare som är småbarnsfar. Han har en son på 3 baljor som lystrar till det småkriminella namnet Liam. Den här gossen verkar vara något utöver det vanliga, för när han en dag befann sig på dagis, jag förmodar att det var på dagis nämligen, möjligen någon annanstans, men vi säger att det var på dagis; hur som haver vände sig den lille gossen till sin vän och sa de smått bevingade orden: - Axel, ska vi gå in i tältet och pilla på snopparna?

Så där ja! Pang på bara, inga krusiduller! Det här skrattades det ju åt naturligtvis, även min polare -- farsgubben -- log i mjugg åt kommentaren. Frågan är dock om han tycker det är lika roligt när lille Liam kommer hem som ligistisk 15-åring, tillsammans med en smal snubbe i 35-årsåldern, iklädd  läderbyxor, svart linne och stilett-klackar och säger till denne: - Kom Stephan så går vi in på rummet och pillar på snopparna...

Ja, se dessa norrmän

Ett företag i Kalmar gör T-sprit. Den kränger de sedan vidare till Biltema. I Norge köpte fyra norrmän just sådan här T-sprit från Kalmar på Biltema -- dessvärre dog de. Anledningen var att tillverkarna hade råkat plita i lite metanol istället för etanol i den där T-spriten. Det är inte bra, för då dör man om man dricker den. Det hade de här norrmännen gjort; så nu står Kalmarföretaget åtalat för vållande till annans död.



Hallå?! Vad har jag missat? Ska man verkligen dricka T-sprit överhuvudtaget?! Det är ju inte direkt en flarra Chateau Lafite Rotschild från 1864 vi har att göra med. För det är väl trots allt allmän kännedom att T-sprit är den sistaste utvägen lodisarna tar till när inget annat finns att få. Knappast var det väl fyra norska direktörer som tog sig en avslappnande "dram" efter en hård arbetsdag?!

- Akkurat, Ole-Björn! Det synes meg vare en særlig deilig T-sprit!
- Ja, fy fanken Stein-Ivars! Må det vare årgang nittenhundre-og-nittitre?
- Det er mye mulig Svend-Per, men er det ikke en rar eftersmak?
- Ja, Stian, kun lite råtten?!

Fyra norska direktörer ligger sedan döda på golvet efter att de druckit vad de trodde var T-sprit av bästaste kvalisort...

...jag blir så trött!!

Julgranar i februari

Var på innebandy för inte alltför länge sedan. En av motståndarna var AIK. En klubb som för en liten stund sedan inte alls var AIK. AIK tog liksom bara upp en innebandyförening i sin organisation och var snudd på huxflux i högsta ligan. Hur som haver var det en hel del julgranar på den här matchen. En julgran är alltså ett sånt där fan som kränger på sig halsdukar, tröjor eller lustiga hattar i lagets färger och tjoar och tjimar så smått. Det är ganska så ovanligt med sådana på innebandy och framför allt för AIK i en bortamatch kan tyckas, inte minst eftersom AIK och AIK:re ju egentligen av tradition bryr sig nada om innebandy. Att då se AIK-julgranar på plats pratandes öländska, nybromål och anskrämligt Torsås-gurgel gör ju det hela än mer befängt. Lägg därtill att innebandyintresset från dessas sida verkade vara ungefär lika med noll, att diskutera vad linjer, målområden och dylikt var till för är ju inte direkt ett tecken på ett brinnande intresse om man så säger.

Pudelns kärna är helt enkelt att det är löjeväckande att som ren och skär bonnajävel klä sig i ett storstadslags färger, gå och sätta sig och titta på det man då anser sig vara sitt lag, i en sport som man inte verkar bry sig om, för att sedan jubla både vid mål och seger. Jag vet inte, men känns det inte som om den så kallade kärleken till sitt lag har sprungit en bra bit förbi den patetiska gränsen vid det laget...

Att välja sin fru

Såg för någon vecka på Jeopardy, och den här gången var ingen annan än Karin Schulman med -- Alex Schulmans bättre hälft. Eller bättre och bättre. Jag har inte mycket till övers för Alex Schulman, eller jag har inget till övers för honom alls, men hans fru var kanske något av det mest bimboaktiga jag någonsin skådat, och då har jag ändå råkat se Carolina Gynning, Victoria Silvstedt och Babsan. För att utrycka det milt var hon inte den vassaste kniven i lådan så att säga, hissen gick inte alls, hönsen som var kvar i hönsgården var döda och hästarna i stallet halta och lytta, kommoden saknade lådor. Kort och gott -- hon var så korkad som bara blondiner i blondin-histoirer kan vara, samtliga ölänningar låg i lä. Alex Schulmans anseende växte inte direkt i mina ögon. Frågan är bara vem som valt vem...

En helt vanlig man från Finland

Anledningen till varför finnar inte har världsherravälde i något annat än just kanske knivdragning och bastubad:


Framtidens skärm

Vill du bli lika hipp och fräsigt inne som jag var nyss?



Lätt fixat! Klicka bara på bilden ovan...

En ding ding värld

Minns ni den, i sin absurdhet, smått underhållande tidningen En ding ding värld. Vissa hävdade att den gick att lita på som om den vore "Illustrerad Vetenskap" eller som om det vore Bo G Eriksson i "Vetenskapens Värld" som proklamerat ut nyheter på löpande band om flickor som uppfostrats av ormar, kvinnor med hår i ansiktet, gruvhål till helvetet eller förbundskaptener som levt i rävgryt. Nonsensnyheter som kanske var lätta att svälja för en och annan mindre intelligent, förlorad tonåring, men för vilken normalt funtad människa som helst var det bara stort dravel. En ding ding värld finns inte idag. Den sålde kanske inte speciellt bra, med tanke på att allmänintresset på den tiden för absurditeter och abnormiteter var ungefär lika med noll.



Det smått underliga är dock att folk av idag sväljer dylik skit med hull och hår. Mer eller mindre dagligen spottar ju den så respektabla och aktningsvärda superduper-tidningen Aftonbladet ut liknande nyheter i stil med "Kathrine är smalare än en tändsticka", "Lao Pong är 4 m lång", "George miste sin familjelycka - opererade dit älgpenis" eller varför inte bjuda på ett alldeles äkta litet smakprov för att bevisa min tes (bevis). Förbaskat fina kvasinyheter i stil med TV4 och Kanal 5:s underbart, urdåliga dokumentärer om homosexuella, siamisiska tvillingar med svårartad prostatacancer, allt packeterat så det ska vara så lättsmält som bara går.
 
Det här är dock bara toppen på ett isberg; för de senaste åren har ju de här elakartade idiotnyheterna, gjorda för infantila imbeciller av finaste sort, smygit sig in alltmer på sportsidorna. Borta är de djuplodande repotagen, de skarpsinninga analyserna och de intressanta intervjuerna. Nu för tiden sitter det bara folk till förbannelse och tycker en massa i spaltmeter efter spaltmeter, samtidigt som vi bjuds på nyheter i stil med "Glenn körde bil utan bälte", "De äckligaste fotbollsskadorna" -- med tillhörande kväljbilder -- eller för att bjudra på skräckexempel nummer ett: valfri engelsk fotbollsspelares flickvän har varit på shoppingturné eller varit otrogen. Allt presenterat på sportsidorna (?!). Var är sporten undrar man lite försynt där man sitter med tidningen i handen. När man bläddrar till de reguljära nyheterna undrar man om det trots allt inte är En ding ding värld man sitter med i fåtöljen.

De sanna nyheterna är på väg bort. Ytlighet, idioti, lättglömt bjäffs härskar och hockey håller visst på och bli stort igen...