Lilla pronomskolan

Allt var bättre förr. Då pratade folk som man skulle och inte lustigt och fel. Nu förtiden pratar alla fel. Och lustigt. Det var bättre förr. Innan vi levde. Då pratade folk minsann som folk skulle. Skrev som de skulle gjorde de också. Och inte en massa interpunktionsfel och annat tjosan. Och börja en meningen med den kopulativa konjunktionen och var ta mig tusan inte ens att tänka på. Dödsstraff på det. Folk dog som flugor förr sägs det. Gick och tänkte en punkt före och:et. Läskigt värre.

Men skulle du av en händelse känna på dig att du kanske gör en massa skrivfel och då framförallt kanske när det gäller de eller dem och inte orkar sätta dig in i pronominas underbara värld med alla objekts- och subjektsformer, 3:e person pluralis och annat tjosan, då finns det ett litet, litet, litet knep. För det är ju så här; du skulle ju aldrig säga följande: Oss ska äta tårta. eller Ge tårtan till vi. Däremot är det många som slänger sig med: Dem ska äta tårta. eller Ge tårtan till de. Så. Känner du dig oviss i frågan. Testa med vi eller oss först. Passar vi, tar du de. Passar oss, tar du dem.

Så. Plättlätt. Jahaja. Nästa vecka blir det sociala skolan. Där lär vi oss hur man inte märker ord, samt att vi listar de 10 bästa knepen för att inte framstå som en besserwisser...


Förödmjukelse

Igår var det en sliten dag. Årsfest i lördags, så större delen av gårdagen ägnades åt soffliggande. Men jag var faktiskt ute och åkte lite tåg; lite så där på tu man hand. Sliten som jag var, var jag inte på bästa humör. Det var inte direkt klackarna i taket om man så säger. Hur som stod jag där på perrongen och väntade på tåget då jag drar mig till minnes att man på det tåg jag tänkte färdas med är tvungen att följa med konduktören för att köpa en biljett. Han eller hon kan inte serva en på plats, utan samtliga resenärer som tänkt sig att inhandla en biljett måste, likt en skock får, ytterst förödmjukande, följa med konduktören och hans illa sittande kostymuniform.
 
Jag förberedde mig likt en boxare inför en titelmatch, vankade av och an bland andra resenärer när jag försökte tänka ut något bra jag kunde säga. Allt för att jag misstänkte att om jag säger något alldeles spontant riskerar jag att låta som en överdryg östermalmskärring med tillhörande knähund. Och det ville jag inte vara med om. För det där med att känna sig förödmjukad vet jag alltför väl hur det känns. I lördags när jag åkte taxi låste nämligen taxichaffisen om mig, där jag satt i baksätet. Jag kan försäkra er om att jag inte såg ut som någon lodis eller förbannad volvoraggare som kunde tänkas löpa för en springnota. Jag såg mycket respektabel ut. Taxichaffisen däremot tyckte uppenbarligen inte samma lika. Jag blev förnärmad, förbannad, ledsen, upprörd och till på köpet tvungen att betala resan. Därav mina förberedelser inför mitt framtida möte med konduktören. Jag ville inte att han eller hon skulle känna sig så förödmjukad som jag kännt mig där i taxin, att springa runt i världens största kostym är straff nog.

Jag hade emellertid aldrig behövt oroa mig. Jag slocknade så fort jag gick på tåget så konduktören besvärade mig aldrig...

Finkultur

Igår kväll var det en kväll i den riktigt, riktigt bästa humorns tecken. Det sågs på Top Secret och Titta vi flyger. Två toppfilmer från det ljuva åttiotalet av mästarna bröderna Zucker och Jim Abrahams. Humor som kanske inte riktigt passar alla om man nu mer är inne på finkultur eller annat trams, men tycker man om att skratta är dessa filmer att rekommendera.

För er som sett dem är det ju julafton och stor skrattfest om jag bjuder på repliker i stil med:
[Planet lyfter]
- Nervous?
- Yes.
- First time?
- No, I've been nervous lots of times.

...eller varför inte:
- Looks like I picked the wrong week to quit sniffing glue.
...eller:
- What was it we had for dinner tonight?
- Well, we had a choice of steak or fish. 
- Yes, yes, I remember, I had lasagna.
 

 


Solen och (s)köldens tecken

En dag i solens tecken. Det var varmt så det stod härliga till. Kaffe och sollapande i glada vänners lag mest hela dagen. Därefter vankades det pisk för 'Mjölkkossan' från Helsingborg under kvällen. Trots att termometern visat 20 grader i skuggan under dagen var så gott som alla mycket rutinerade och kom i tjocka jackor, tröjor, vantar, raggsockor och mössor. En person trodde dock att det även skulle fortsätta att vara varmt när solen gick ner. Ack så fel han hade. Och som han fick höra det sen. Skratten värmde dock för oss andra eftersom ju skadeglädjen är den sanna glädjen. Att sedan KFF med bröderna Elm i spetsen smiskade till Helsingborg gjorde ju även det sitt till...

Värt att notera under matchen var följande meddelande från speakern:
 - En upphittad plånbok återfås vid speakerbåset mot beskrivning.
Tiden går och några minuter senare säger speakern samma sak ännu en gång. Det verkar dock inte som att någon är speciellt intresserad av den där plånboken för när matchen börjar närma sig slutet kommer meddelandet:
- En upphittad plånbok återfås vid speakerbåset mot beskrivning.
Kort därefter kommer ett meddelande till en Oscar Jansson:
- Du har en plånbok att hämta vid speakerbåset...
Det är inte bara på Öland som intelligensnivån är under all kritik, ej heller kalmariterna framstår speciellt ofta som några hjärnkirurger.


I klammer med rättvisan

image128
Foto: S. Johansson


Vad är det nu för suddigt som står där inringat i en inte alltför vacker pose. Är det månne cykeltjuven som farbror Haffe så lägligt infångat? Icke! Det är ingen mindre än Kalmar FF:s fixstjärna Cesar Santin som hamnat i klammer med rättvisan. Vad har han nu gjort den gode brasilianaren tänker ni. Smugglat knark? Handlat med vapen? Förskingrat pengar? Tagit anabola? Snattat mullbärste på Netto? Ätit för fort? Jag kan lugna er med att Ces inte gjort sig skyldig till annat än att han har god bollteknik, däremot verkar det som om någon annan brasse hamnat i Ainas onåd efter att ha kört lite för fort på en 30-sträcka. Så spännande var det. Men ändå. Ces i keps är inte varje dag man ser...

En dag vid havet

Igår tillbringades en större del av dagen vid havet: kluckande vatten, skriande måsar, lätt gassande sol å en härligt fläktande havsbris. Till detta en god bok i handen och en varm sten att sitta på. Det är i sådana lägen man är glad över att kunna njuta fullt ut, eftersom man vuxit upp i ett tryggt medelklasshem, inte hamnat i fel sällskap, börjat knarka, knycka väskor från pensionärer, samla på frimärken eller något annat hemskt och missanpassat, för att inte tala om hur det hade varit att växa upp i Bolivia eller något ditåt; skithögt upp bland bergen så man fått krypa för att få någon luft. Det är i sådana lägen, som min dag vid havet, man är glad över att trots allt fått chansen att njuta lite; tills man kommer hem och upptäcker att något bus snott ens Crescent världsmästarcykel...


Herman 2

Tåg. Stockholm. Medborgarplatsen. Återseende av glada vänner. Öl. Öl. Öl. Öl. Efterfest i hotellsvit. Träkeps. Globen. Rafflande Innebandyfinaler. Whiskey. Säng. Tåg.

Och så däri ett styck garv på grund av något så enkelt som följande meningsutbyte.
- Herman Hermits.
- [nynnandes] No milk today!


Herman

Herman Dünes dänga I wish that I could see you soon har ju några år på nacken. Passar sig dock bra även nu, att den sedan är helt härlig gör ju sitt till:


Klungan

Klungan. Har bland annat hörts i P3:s Mammas nya kille. Här kommer ett klipp från deras föreställning Stämning. Just i detta nu kanske det roligaste som finns:


Svensk håla

Idag åkte jag genom Högsby. För er som inte är familjära med denna ort kan jag säga så mycket som att det är en tvättriktig svensk håla. Där biblioteket och den lokala banken ligger i samma byggnad. På byggnaden skyltas det frisk, för den som nu skulle missat det - CENTRUM. De enda som syns på gatorna är tanter i egenhändigt stickade violfärgade baskrar och gröna långa kappor; dragandes på en gåstol. Gertrud eller Göta heter de säkert, påväg till Konsum för att handla ett potatis och en halv gurka till på köpet.

Det visade sig dock att Högsby tydligen var en egen kommun. Egen slogan hade de också: Högsby - möjligheternas kommun löd den. Jo, tjena! Vad då för möjligheter? Att inte träffa en käft på en vecka eller? Snarare omöjligheternas kommun, ett tillhåll för avvikare: koprofager, volvoraggare, snusare och en och annan inavlad pedofil. Ärligt talat tror jag nog att en slogan i stil med: Högsby - en jävla håla hade fungerat nog så bra i marknadsföringssyfte.

Allt är relativt

Samtal med tjej, nyligen fyllda 15:
- Åh! Gu' va' t'åkigt det é å va'a singel.
- Ja, jo! Hur länge har du varit det då?
- T'e långa jä'la månade'!!!
- Ja, uj! Det var lång tid det. Var det jobbigt när det tog slut?
- JAA! Han va' jö min fö'sta kä'lek jö!
- Ja, då är det ju jobbigt är klart. Var ni ihop länge eller?
- Ja gu'! Säke't 4 månade' elle' så!!!
- Ojdå! Men... du kan ju trösta dig med att du var singel i 13 år innan du träffa honom och det var väl inte så jävla farligt...

Den bittre superpedagogen har talat.


Handskar på

Sådana därninga klipp med domare som åker på en lavett rakt över luktorganet är ju alltid otroligt underhållande, men det här tar priset:

 

Premiär

Det var ett glatt sällskap som gick till premiär på Fredrikskans. Vi var till skillnad mot tidigare år klädda i varma mössor, vantar och vinterjackor. Förr om åren har vi nämligen bedragit oss fullständigt genom att förledas av den underbara vårvärmen under premiärdagen och sedan stått där med lång näsa, förfrusna tår och skallrande tänder när solen gått ner. Nu blev det å andra sidan rätt mycket av den varan i alla fall, men vi var säkerligen bra mycket gladare än om vi legat ihjälfrusna bredvid sektion M:s skralltiga läktare.

I sällskapet noterades det både ett och annat, men framförallt var det som brukligt dödgrävarhumor av allra bästaste kvalisort som regerade. Den som fick de hårdaste piskrappen var helt klart Ingelsten. Men annat kan man kanske inte förvänta sig efter det här:
barometern.se. Ett fullständigt underbart klipp, vare sig det är allvar eller på lattjo.

Följande konversation utspelade sig på en snålkall läktare i närheten av planen:
- Oj! Vilken stor neger det var där!
- Ja, jäklars!
- Men. Minns du han den där stora svarta i Twente. Han som var två meter mellan ögonen. Han var ju hur stor som helst... Nhleko eller vad han hette.
- Mm. Ja. Så hette han nog. Det... finns... en neger som heter så.
- Ja, det gör ju det...*
Konversationen följdes av stora skratt. Någon gjorde en åkerbrasa.

Kalmar FF vann. Ljungskile kommer max ta 10 poäng på hela säsongen. Alla åkte hem med blåa tår.

* Möjligen var det Nkufo, Nhleko lirar i Sandefjord.

Knark är också skratt

Underligt hur kroppen fungerar. Och hur påtagligt det blir att man varit hög på endorfin under en längre tid när ruset helt plötsligt bara är borta. Det blir liksom -- tomt?! Kanske inte helt underligt att trasiga, förlorade människor går och slänger i sig en massa narkotikum i ett plastigt försök att reparera sin olycklighet. Tur man har nära till skrattet. Sedan är det väl ändå en evinnerlig tur att regeringen inte narkotikaklassat ett styck jättegarv. Då hade jag mest troligt åkt in på vatten och bröd på livstid, alternativt förvisats till någon avlägsen håla i inre Norrland där man tycker det är normalt med incest. Hemska tanke. Förbannad tur att bara helt vanliga skratt också framkallar endorfiner, och inte bara hönor:


Bränt barn

Det lär finnas ett skruvat innebandygäng som lyssnar på Winnerbäcks - Kom änglar som peppning och uppladdning inför match. Den kanske gör sig bättre någon annanstans. Som här; och nu...




Det vackraste stunden i livet var den när du kom,
och allt var förbjudet.
Och allt som vi gjorde den stunden vill jag göra om,
för det ekar i huvudet.

Och det blod som jag trodde var stilla
det fick du att rinna,
och den uppgivna röst som jag nyttjat så illa
fick du att försvinna.

Och jag somna' den natten i tron på att allt var en del
i en kärlekshistoria.
Men det visa' sig dagen därpå att jag hade gjort fel
när jag gav dig en gloria.

Och den stund som jag kände som nära
var blott alvedon
och de himmelska ben som jag ville förtära,
de gick därifrån.

Så kom änglar! Kom älvor!
Det börjar bli kallt.
Graderna sjunker så fort överallt,
och det hjärta, som skulle bli ditt på nåt vis,
fryser nu sakta till is.

Natten som kom sov du vaken och drömde om
allt som vi kunnat göra.
Om någon som vill ge dig värme när allting känns kallt,
och om nån att beröra.

Och jag kunde ha gjort vad som helst
för att höra den tanken
men själv låg jag tyst i min säng och så frälst
av den farliga branten.
(Jag liksom föll över kanten)

Så kom änglar...

Den jävligaste stunden i livet var den när du gick
och allt var förlorat.
Där satt jag med mina grönbruna ögon och såg med blåögd blick
allt jag hade förstorat

Så kom änglar och ta mig till henne
och ge mig en chans
för jag tror att snart brinner ett hjärta för henne
nån annanstans.

Kom änglar...

Kom änglar kom! Kom älvor!
Det börjar bli kallt.
Här sitter jag och baddar såren med salt.
Det går åt helvete med allt.

Den vackraste stunden i livet var den när du kom


Jag -- ett hemfridsbrott

På väg ut i trapphuset hör jag grannen boendes under mig låsa upp och ta ett kliv ut ur sin dörr. Jag gör det samma, vänder mig om, stänger dörren och låser. Då hör jag grannen ta ett förskräckt hopp in i sin lägenhet, hastigt stänga dörren och snabbt vrida om låset. Visst ser jag skräckinjagande ut, äter barn till frukost, stjäl plopp på konsum och är nog så tuff, men någon jävla måtta på svenskheten får det väl ändå vara. En kort nick när vi mötts där i trappen hade räckt för min del, om det nu är frostigt de ska vara relationen grannar emellan...

Löptur i det stundande gröna

Sprang en tur i spåret. Det doftade av vårigt gräs där jag flåsade mig taktfast fram. Här och där stack en och annan vitsippa upp ur marken och på träden syntes knopparna slå ut. Fjärden glittrade av soldiset och en lätt vårvind kylde mitt ansträngt, röda anlete. Den svaga odören av tång slog emot mig -- vanligtvis outhärdlig -- men så här på vårkanten smått underbar. Jag fnissade smått åt de spex jag drog för mig själv när jag sprang förbi rundlagda tanter i fabulöst åtsittande trikåer; eller hurtbullar, iförda träningsoveraller framplockade ur någon hemsk 80-talskartong, dragandes på en gläfsande boxer. Som grädde på moset hördes måsarna skria. Då. DÅ är det inget annat än tvättriktig vår. Jag sprang med leende på läpparna. Jag och några rundlagda tanter. Det är underbart när vardagen kan bli smått fantastisk i sin enkelhet.

image126

Dimma, imma, dimma

Förmiddagsmöte. Jag hade, hurtigt lagd som jag är, beslutat att föra mig medelst cykel till det härninga mötet. Att min bil varit svårstartad den senaste tiden spelade naturligtvis inte in. Det är ju trots allt vår i luften och då gäller det att passa på att röra på påkarna.

Hur som haver kommer jag ut på gården där min världsmästarcykel står, eller brukar stå rättare sagt. Den är snudd på osynlig på grund av den oerhört svåra dimman som uppenbarligen lagt sig över natten. Jag finner cykeln sent om sider och ger mig iväg. På vägen möter jag en fetlagd kvinna i styva 30-årsåldern, överspacklad, säkerligen enligt hennes sätt att se det raffigt klädd, nonchalant hållandes en cigg i ena handen och -- hör och häpna -- solglasögon på. Japp! Inte nog med att dimman gjorde det svårt att framföra sin cykel på ett säkert sätt, hon försvårade så att säga hela situationen ytterligare genom att bekläda sig med solglasögon. Kanske låtsades hon att det var svår avgas-smog i Los Angeles som lagt sig över staden, eller något ditåt. Personligen ansåg jag det vara helidiotiskt och helt uppfuckat att en dimmans dag i Kalmar klä sig som om man var på cykeltur på den franska rivieran, speciellt när dimman alltmer påminde om Saltkråkan-tjocka av allraste svåra kvalisort.

Dimman blev dessutom tätare och tätare ju längre jag cyklade. När jag så var framme vid mötet var den så in i gudarnas tjock att handen framför mig knappast var skönjbar. Sedan när jag klev in genom dörren märkte jag att dimman även lagt sig tungt över konferensrummet. Det var då det gick upp ett Liljeholmens. Dimman var mer imma än dimma. Så går det när man inte riktigt har vanan inne att vara brillorm ständigt och jämt. Så. Det gäller att hålla inne på spott och spe gentemot fetlagda medmänniskor...


En svettig sommar

En sommar för några år sedan. I jobbet befinnandes i en annan persons kök. Jag är där för att pedagogiskt assistera. Han var milt uttryckt nämligen något fläpp i pallet och inte som oss andra. Vi hade precis varit ute och cyklat i den stekheta sommaren. Jag var dock tämligen nyduschad och svettades, som vanligt, knappt något alls, trots en gassande sol. Vår vän, som var något fläpp i pallet, såg mer eller mindre ut som en sur disktrasa en sen kväll på något sunkigt gammalt motorhotell, serverandes rårakor. Någon annan som kunde tänkas svettas syntes inte i närheten.

Då vi står där i köket börjar vår vän, som var något fläpp i pallet, att vädra likt en knarkhund på en raegge-festival. Han kastar sig mot fönstret och sliter med förtvivlan och äckel upp rutorna och skriker:
- Det lukta' fan hä' inne. Svett! Nån jävel hä' inne lukta' svett. Nån jävel stinke' svett...