Prominenta gäster

Det sägs att bilden är tagen när gästerna anlände till fläsksvålsfrossarföreningens årliga gala, men jag vet inte. Det verkar taskigt...


Jag är oslagbar och skjuter från höften

Jaha. Nu är jag sur. Piratlagsförslag comin' up. Bara det gör ju att man suckar tungt, stirrar stint i backen och skakar på huvudet. Känslan man får blir ju inte bättre när en sådan som Niklas Strömstedt går ut och tycker till i en debattartikel i DN. Han hasplar ur sig något om att musiker måste kunna leva på sina musik och annat bjäfs och raljerar om stöld: stöld hit och stöld dit. Det kan ju faktiskt vara så, men nu tokchansar jag, att gemene man är outhärdligt trötta på Niclas Strömstedt. Jag menar inget ont om honom, men har han någonsin varit något annat än en skvalradiomusiker eller fylleskrålsartist, om vi nu inte frågar några rödvinslulliga 40-åriga tanter vill säga. Det kan vara så att ingen vill köpa hans ihopkok av toner...

Humor i det hela är dessutom att Nicklas själv lagt ut en massa stulet material i sin egen blogg, i form av musikvideos och annat. Han försöker tydligen släta över det hela med att säga något i stil med: - Men hey! Hallå?! Liksom -- en musiker måste väl kunna försörja sig på heltid om han vill, va?!

Hur det nu kan vara en ursäkt? Men. Jag vet inte om jag håller med den gode Nichlas. För helt ärligt. När ända in i Bunkeflo blev det en rättighet att försörja sig på musik om man plinkar på en gitarr?! För inte fasen är det för pengarna en musiker lirar, eller?! Jag trodde det var  uppskattningen för det man gjort och musiken i sig som var poängen? Jobb finns det liksom i övrigt, även om det är lite kärvt just nu i Västergötland, men elektriker i Gävle eller så ska nog Niklas kunna knega som, om han tycker att han saknar stash...

Vill folk köpa musiken eller betala för att lyssna på den gör de det. Det är inte direkt så att musikbranschen som helhet blöder. CD-försäljningen må minska men i övrigt pissar det ju in pengar precis som vanligt. Branschen kanske ska sluta måla in sig i ett hörn och istället öppna ögonen för utvecklingen. Piratkopierat har alla alltid gjort. På gamla Agfa-band från LP-skivorna, eller på något slitet Fuji 180-minuters när man hyrt en rulle i Videobutiken. Samma sak då som nu. Skillnaden nu är kanske att det är lite fler som gör det, men då kanske man inte ska försöka trycka ned skivorna i halsen på folk och rent fascistoit skrika: - KÖP! Bättre vore kanske att tänka ut: hur möta "konkurrensen"?

Sedan vet jag inte. Jag har alltid varit lite avogt inställt till det här med att sätta upphovsrätt på en tanke, på ett ord eller ett ljud. Nu kommer det säkert springande en massa slipsnissar i kotlettkalufser och bjäbbar om äganderätt, stöld och annat tjosan. Personligen ser jag det som en aningens annorlunda att knycka en fysisk vara. Men det är klart. Kan bero på att min syn skiljer sig något mot herr Strömstedts när det kommer till om musiker verkligen är ett jobb eller inte.

Men en sak är säker om musikjättarna får som de vill med den här lagen borde en gatumusikant rent krasst kunna få rätten att springa efter folk som inte kastar mynt i gitarrfodralet och drämma gitarren i huvudet på dem...

Rött och vitt

På utflykt med jobbet till Halmstad. Vi åkte i en lång karavan av bussar. Vi skulle till västkusten för att se Kalmar FF spela hem det allsvenska guldet. Resan började på morgonen vid Fredriksskans där vi samlats tillsammans med 1000-tals andra. När färden började vinkades vi av av människor som kantade trottoarerna. Trevligt tyckte vi. Människor fortsatte att stå längs vägarna då vi lämnade Kalmar. Alla vinkade. Vi vinkade glatt tillbaka. När den 40 bussar långa karavanen lämnade Kalmar var det ändå inte slut på människor som vevade med sina armar. Vi kände oss som krigsveteraner som kom hem efter ett segerrikt fälttåg. Varhelst vi körde under en viadukt stod det människor och vinkade och viftade med flaggor i rött och vitt. Det var som om det var vi som var hjältarna. Det hela fortsatte sedan i varendaste by bussarna passerade. Män, kvinnor, barn, gamla, unga: alla hälsade oss. Bilarna vi mötte blinkade med helljusen och vi njöt. Jag kan förstå om tyskarna kände sig oövervinnerliga när de susade fram över de Ukrainska stäpperna i pansarkolonn efter pansarkolonn på väg mot Moskva, för oöverinnerliga kände vi oss nästan där i buss, efter buss, efter buss, efter buss. Skillnaden var att vi inte levde i någon propagandachimär och inte skulle vi möta någon mångmiljonhövdad ryss heller -- bara bonnläpps-Halmstad.

På plats vid det vackra Örjans vall var det snudd på bara Kalmarfolk på plats. Alla skrek. Alla tjoade och Ingelsten gjorde mål. Det var ge mig ett K. K. Ge mig ett F. F. Ett till. F. Vad blev det då? KFF. Det var Ingelstenshalalala och det var Sveriges-bästa-mittfält. Till och med de där sura, griniga gubbarna som vanligtvis håller till på huvudläktaren sjöng för fulla halsar. När slutsignalen gick rann det tårar ned för deras kinder samtidigt som de yngre förmågorna stormade planen. Det är sådant som kan få en att bli alldeles kär i ett lag. Rydström höjde bucklan och färden hemåt började. Då var det FF till tusen på repeat och så fort vi passerat Växjö och österland började vägarna kantas av människor återigen. De flaggade, viftade och skrek. Mitt ute i ingenstans i det kolsvarta mörkret stod en dam vid en marshall och lyste upp ett plakat: Grattis Kalmar! Segern var bärgad och vi njöt. I Kalmar rådde carnevalstämning och slottet lyste i rött och vitt. Det hade varit ett lyckat krigståg, eller utflykt, hur man nu vill se det...


Är det bandet eller låten först?

Jaha! Jag har gått och klurat lite. Jag har klurat länge på det här; för hur är det egentligen med låtar och band. Hur säger ni? Säger ni bandet först och låten sedan eller tvärtom: låten sedan bandet? Trivialt problem och inget att fundera på kanske ni tänker. Ojo! Det är nog så jobbigt; speciellt om man lyssnar på radio och det liksom inte går att förstå vad som verkligen är artisten och vad som är låten. Ibland är det ju liksom givet: Rolling stones - Start me up. Men. Ibland om det är en truddelutt och ett band man aldrig tidigare hört blir det svårare, om man inte vet vad som kommer först. Frågan är ju då om det finns någon uttalad standard? Standard 22b Gent EG08 eller något sådant. Personligen säger jag alltid bandet först:
- Åse Kleveland med [låten] Norrtälje
...men det är ju lika rätt att säga:
- Södertälje med [nationsbandet] Glasblåsarna.
I alla fall så länge det är de låtarna som spelats. Någon som vet råd? Kanske måste vi sluta med att referera till låtar och band helt enkelt?! Vore sorgligt.

Bra stämning på Söderstadion

Många av er har säkert sett det förut, men det är bland det mäktigaste som skådats. Bra stämning på Söderstadion... Ha ha ha. Mm, eller hur? I jämförelse med Fredriksskans ja:


"Hey! Nu vet jag! Jag vet varför..."

Idag fick jag en fråga. En fråga som var rätt så rakt på sak. Pang på så att säga. Det var en 15-årig tjej på högstadiet jag kommer i kontakt med genom jobbet som slängde fram den. Hon tittade på mig så där som bara en kaxig tonårstjej kan. Lutat huvud. Skeptisk blick. Fundersam min.
- Varför har inte du någon flickvän egentligen?
- Jag som är så snygg, smart och bäst menar du, svarade jag med ett flin.
Hon skrattade till, himlade med ögonen och sa: - Ja eller hur...?! tittade på mig och väntade på ett svar.
- För att jag är för egenkär, svarade jag med ett snett leendet. Det finns inget bättre i världen än mig helt enkelt.
- Jaha...
- Dessutom är jag en jävla besserwisser. Det är inte många som klarar av sånt.
- Nää. Det är klart, svarade hon eftertänksamt.
- Senn måste man ju träffa någon också, lade jag till, men då hade hon redan vänt sig om och skrek genom hela korridoren: - Hey! Nu vet jag! Jag vet varför han inte har någon flickvän! Han är så jävla ego!
Jag kunde inte annat än garva, samtidigt som jag kom fram till att man faktiskt måste träffa någon, sedan måste det ju klicka också -- eller funka. Ibland gör det det. Ibland inte.



Saknad.