"Vilket jälva OS" och söndriga lemmar

De senaste dagarna har vädret varit snudd på magiskt. Det är i sådana stunder man med sina vänner ska bege sig till stranden, lapa sol och bara suga i sig av allt det härliga, för att sedan avsluta allt med ett dödsföraktat dopp i ett iskallt hav. Nu är dock varken jag eller mina vänner precis alltid skapta på just det sättet. Vi har istället suttit inne och spelat TV-spel -- dagar som nätter. Vi har spelat till ögonen blött, tummarna fått blåsor och armarna skakat av ansträngning. Vi har tampats, fajtats och formligen slagits tills vi stupat. Det har varit OS dygnet runt. Det har varit jätte-OS, mini-OS, löp-OS, monster-OS, skitstora-OS och "vilket jävla"-OS.

Spelet som spelats för den som inte kopplat det redan är Beijing 2008 -- det officiella OS-spelet. Hade jag och mina vänner varit lika bra på 110m häck eller slägga som att idiot-peppra på knapparna och snurra en liten spak i takt hade vi varit givna i den svenska OS-truppen. Vi har slagit sådan fabulösa rekord att vi borde omnämnas i någon slags rekordbok. Bland annat krossade rekord i slägga, kula, diskus och 1500 meter, där det sistnämnda kanske möjligen är det närmaste man kan komma en riktig idrottslig prestation framför TV:n med blodsprängda ögon och stela fingrar. Och hade det inte varit jag själv som innehöll det rekordet hade jag idiotförklarat själva genomförandet, men vad är en söndrig tumme mot ett svårslaget världsrekord på TV-spel.

Igår var det således dags för paus i spelandet och dagen tillbringades istället på stranden och i vattnet, lekandes och stojandes med boll. En välbehövlig rast från TV:n dessa solfyllda dagar. Men kanske är det dags för fler OS framöver. Stor-OS, mega-OS eller kanske bara ett helt vanligt jävla OS fyllt av peppring knappar...

Sommaren '94

Det är varmt. Sjukt varmt. Så här varmt var det den magiska sommaren '94. Sommaren när det inte gick att ta ett svalkande dopp för det var så varmt i vattnet att det snudd på brändes. Men vad gjorde det när man var alldeles helt dödstrött efter underbara, sena sommarnätter framför tv:n.


Seriernas serie: GI Joe - Action Force

Jahopp. Ni som följer den härninga bloggen slaviskt och beundransvärt nitiskt minns att jag för strax ett år sedan avhandlade ninjor. se här för att bli uppdaterade. Jag tog då upp Snake-eyes. Den störste av alla stora ninjor. Herre på täppan av ninjor liksom. Ninjornas ninja. Vissa fjantar må säga att Storm-shadow är bättre bara för att han kan fånga en armborstpil i luften, men icke! Snake-eyes är och för blir den störste. När jag var lite var jag Snake-eyes. Jag VAR honom alltså. När jag och polarna studsade runt i 8-9 årsåldern laddade med vapen till tänderna, svingandes våra svärd och en och annan rundspark på det, var jag Snake-eys. Jag räddade världen från all ondska. Nån var Quick-kick.

Snake-eyes. GI Joe:s superninja: förälskad i Scarlett och blodsbrorsa med Storm-Shadow. Ständigt kämpades i strider mot Cobras Dr. Mindbender, Baronessan, som ju var förälskad i Destro, samt hela Dreadnocks-klabbet med Zartan i spetsen, och inte att förglömma Cobra Commander som var helt nere i Baronessan och Cobras enväldige ledare. Snake-eyes var dock störst. Alla de andra var slätstrukna figurer i jämförelse. Han hade kunnat besegra hela Cobra själva om han bara inte varit smått handikappad. Killen var ju dessvärre stum, men oj vilken hjälte!



Helt ärligt har det aldrig gjorts något bättre; kommer aldrig göras något bättre heller. GI Joe eller Action Force som det ju kallades här i Europa är skapelsens krona. Om 300 år när mänskligheten hittat botemedel mot cancer, utrotat AIDS och löst världssvälten kommer människorna se tillbaka på de årtusenden som förlöpt och tänka: - GI Joe, fan va' ball. Sååå bra det va'!

Nu ska det dock göras en film på denna mästerverksserie (länk). Jag kommer att se den. Jag kommer längta till den. För om jag nu skulle nörda ner mig fullständigt i något så här i vuxen ålder skulle jag utan att tveka, utan att blinka direkt välja, GI Joe. Risken finns att filmen gör mig besviken, att den inte lever upp till mina skyhöga förväntningar. GI Joe är trots allt skapelsens krona...

Vad är det med folk?!

På hembesök hos föräldrarna i helgen som var. Återträff med några gamla barndomsvänner. Vi spatserade så smått i det som en gång varit vår hembygd. Vi gick runt bland husen. Mindes en del. Skrattade en del. När vi så kommer där gåendes möter vi en man med en hund. Vi i sällskapet som inte är fler än två till antalet vid just detta tillfälle har varit utflygna från byn sedan nästan tio år. Vi har sedan dess bott lite varstans i detta land, men alltid i större städer där det inte är kotym att hälsa på varendaste människa man stöter på. När mannen passerar oss säger han: - Hej på er! Ni får ha en fortsatt trevlig kväll.

Något paffa och otroligt förvånade över mannens välvilja lyckas vi ändå få ur oss ett tack detsamma. Vi är helt enkelt inte längre vana vid att folk som man möter häver hur sig en hel harrang. Herre jösses. Helt ärligt är det ju fullständigt upp åt väggarna märkligt om någon ens hasplar ur sig ett simpelt hej.

När mannen försvunnit på behörigt avstånd lurade vi på om han helt enkelt var full, eller om han kanske var psykiskt sjuk? Störd?!
- Sicket folk! Va?! Inte ha vett nog att titta ner i backen som vanligt folk. Han kunde väl kollat klockan eller något. Kliat sig på halsen. Vad som helst. Önska trevlig kväll?! Vad är det med folk egentligen? Bah!

Sedan slöt vi upp med några andra vänner, drack rom från Mauritius utblandat med cola, blev fulla och dryftade hur det kom sig att alla de där tjejerna man tyckte var gudabenådat läckra på högstadiet numer slutat som smällfeta trebarnsmödrar...

En hyfsat tråkig dag

Jag sov rätt länge efter mycket om och men. Gick upp när solen stod så när som i zenit. Det går att göra så om man har ett jobb där man egentligen inte jobbar speciellt mycket. Torr frukost på det. Därefter en hel del TV-spel. I princip skulle det kunna gå att säga att jag är en fullfjädrad skejtare numer, om än rent virituellt. Sedan åts det en bit mat. Svensson-stajl: köttbullar, kokt potatis, brunsås och lingon. Inte varje dag i veckan det smaskas.
 
Mätt och belåten berikade jag mitt intellekt genom att läsa om etruskiska, gotisk och lite anglosaxiska. Smygläste sedan lite om ortnamn som slutar på -löv (-lev); med gardinen fördragen givetvis, så ingen skull kunna se att jag håller på med något nördigt emellanåt. Ytterst viktigt att behålla sin framtoning som en superfräsigt hipp, ung man i farten av modernt snitt. När jag läst klart och då kände mig rätt pseudointellektuell gick jag på promenad. Passade på att handla lite.

När jag kom hem frossade jag i onödigt välpacketerade muffins. Gott. Därefter var det fopoll. I samband med den oddsade och gamblade jag så det stod härliga till. Jag vann. Det blir en resa till Maldiverna tror jag. Kanske att det blir lokalbuss till Byxelkrok. Har inte bestämt än. När fopollen var slut och jag dessutom snuskigt mycket rikare tittade jag på Heroes. Eller. Jag trodde i alla fall att jag skulle det, men så blev det inte. En hyfsat tråkig dag.

"Du kan få min slyna"

Spritfest. Ölänningar inblandade. Ölänningar är så gott som alltid inblandade om det vankas spritfest. De spottar inte i glaset helt enkelt. Eller. Det är det de gör sägs det, så spriten ska rinna ned bättre. På den här spritfesten pratade av någon outgrundlig anledning en av ölänningarna engelska. Om nu ölänningar är kända för att vara glada i flaskan är de då rakt inte kända för att vara några språkvirituoser, snarare tvärt om. Den här ölänningen kämpade dock på efter bästa förmåga. När ölen var slut hos personen som satt alldeles strax bredvid honom erbjöd han därför denne att få sista slurken i ölen han själv satt och sultade på: - He'e, ju kän täjk maj slatt...

Folk brast ut i ett öronbedövande jättegarv. Huruvida hans granne godtog erbjudandet och gick hem med slynan har hittills inte kommit fram.

Räserförare

Igår väcktes jag strax efter elva. Jag var fullständigt mörbultad. Jag hade trots allt suttit uppe och krigat intill ljusa morgonen bara några timmar tidigare. Men. Frisk, ung och rask som man är studsade man upp eftersom det vankades go-cart. Jag ser mig själv lite som en Ari Vatanen, så för att inte göra övriga i sällskapet ledsna och griniga på grund av uteblivna vinster hade jag valt att lägga på mig några extra kilon, framför allt muskler, men också i form av en begynnande bilring. Att vara smal och smärt är ju lite av räcingens ABC. Ju lättare du är, desto fortare går det.

Väl på plats lottades heat och startordning upp. Sedan sneglades det oroligt mot Håkan och Hjördis från Hjo med barnbarn som susade fram över banan. De skulle som väl var inte ställa upp i den stora huvudtävlingen. Jag kände mig segerviss, men för att inte sprida dålig stämmning valde jag den sämsta bilen för att ge de andra en chans. När så starten gick höll jag igen något och la mig sist i fältet för att de andra skulle få känna lite på banan. Under andra varvet hade jag planerat att gå upp och leka lite med mina kombattanter, men istället körde jag helt sonika igenom lite grus för att minska mitt fäste. Jag snurrade runt. Nu skulle jag i alla fall behöva få kämpa lite för att vinnna. Jag valde dock att avstå från att ta mig till final av välvilja för att inte fullständigt förnedra övriga deltagare.

Efteråt hyllades jag för min fantastiska körning och utsågs till överlägset bästa förare, samt den som varit mest sportslig som ädelt avstått från att förödmjuka alla andra.
 
Det mesta av ovanstående är ett totalt ihopkok av ljug. Det enda som har antydan till sanning är att jag ser mig själv lite som en Ari Vatanen, att Håkan och Hjördis från Hjo var på plats, samt att jag inte körde final. Hur som helst var det underbart roligt.


Nördspel

I fredagskväll spelades det nördspel. Det var nördspelens Rolls-Royce: Civilization - the Boardgame som lirades. Ett nördspel i mastodontklassen. Ett Risk upphöjt i kvadrat. Civ som vi inbitna nördar kallar spelet är något annat än Fia med knuff, Monopol, Finans eller Othello. Det är krig, pakter, kohandel, skratt, blod, svett och tårar, samt en och annan kopp kaffe. Vi lirade hela natten lång och kom inte i säng förrän framåt 6-kvisten på morgonen. Då hade vi inte ens kommit halvvägs och därmed inte lyckats kora någon segrare.

Civ skiljer sig alltså lite från andra så kallade tyska brädspel -- german styled boardgames. Det tar en sjuhelvetes tid att spela. Att bara ställa i ordning allt tar cirka gurka en halv dag. Jämför med Carcassonne eller Settlers där hela partiet kan vara över på mindre än en timme. Nördspel var liksom ordet.



Jag har förövrigt goda utsikter att ta hem segern, även om jag ligger förbaskat pyrt till som det ser ut just nu. Hoppet är dock det sista som överger människan. Jag mot världen.


Williams

Systrarna Williams i final i Wimbledon. Man undrar ju hur fader Williams gör före matchen. Efter är ju lite enklare; gratta vinnaren och säga "bra kämpat" till förloraren -- men före? Hur gör han? Går han in till den ena och peppar lite:
- Nu kör du över subban på andra sidan nätet. Hon är kass. Du är starkare! Kom igen!
Sedan går han in i det andra omklädningsrummet och säger:
- Snackade lite med motståndaren förut. Hon verkar osäker. Känns som om hon är dåligt tränad. Ta henne. Du är starkare! Kom igen!
Hur gör han?! Man undrar ju...

Train song

Efter mycket om och men har jag nu lyssnat igenom Johnossis senaste album. Det var ju trots allt ett tag sedan det kom. Mycket bra album. Train song fastnade jag för bara sådär direkt. Underbar. Lite som en engelsk version av Svensk Pops Jag slog ihjäl min älsklings nya äskling. I alla fall rent våldsmässigt:


När jag polade med Thomas Fogdö

Det låter kanske som det är evigheters, evigheter sedan, men när jag pluggade i Uppsala brukade jag hyra film. Gamla, nya, udda eller underhållande. Videobutiken där jag brukade hålla till hade det mesta. Jag var där då och då. Någon som också var där då och då var skidåkaren Thomas Fogdö. Är ni familjär med Thomas vet ni att han vurpade en gång på en träning; landade på bakpartiet helt galet och förpassades till rullstol och tvingades därmed att ge upp sin framgångsrika slalomkarriär. Han brukade vara där i videobutiken med sin rullstol. Jag var också där -- utan rullstol. Ej heller hade jag träffat Thomas tidigare utan stod nu där och tittade på baksidan av en videofilm. Säkert var det någon med Steven Seagal. Jag småfnissade säkert så smått och gjorde lite aikidorörelser i smyg så ingen skulle märka vad jag pysslade med, samtidigt som jag kanske sa: - How does it feel to know you're about to die? med tillgjord röst. Jag var helt omedveten om vad som komma skulle.

- Ursäkta!
Någon bakom mig verkade tilltala mig. En kort person. Det lät som om rösten befann sig i navelhöjd. Jag vred så smått på huvudet. Där satt en snubbe i rullstol och log vänligt upp mot mig: - Ursäkta, sa han återigen.
- Vad fan, tänkte jag. Det är ju Thomas Fogdö.

Thomas tittade bedjande upp mot mig. Jag idiotglodde på honom som om jag sett en spetälsk agnostiker rulla ut bönemattan och lägga sig ned för att be. Thomas förstod antagligen vid det här laget att jag kände igen honom och yttrade ett vänligt hej. Jag besvarade hälsningen, om än med viss betänketid, sedan flyttade jag på mig och ursäktade mig. Han tackade och rullade vidare. Vi sågs där runt videobutiken flera gånger sedan. Thomas nickade alltid igenkännande. Jag besvarade hans nick. Vi var riktiga jävla bundisar, jag och Thomas Fogdö.