Pretto och bögiga Björnbusar

Ni har säkert hört det förut: Tintin är bög, Batman och Robin har ett homosex-förhållande och drängen Alfred är pederast. Jo, tjena hejsan på dig du. Visst saknas det kvinnor hos Tintin och nog klär han sig fjolligt alltid, men inte är han någon tvestjärt för det -- omanlig må hända. Inte tar Batman och Robin den i prutten heller. Och att drängen Alfred skulle vara pedofil bara för att han badar näck med Emil efter att ha avvisat pigan Lina är ju befängt, om än kanske en aningens underligt.

Det är förvisso lattjo att skoja på lajbans om att Tintin åker till Thailand och letar småpojkar, eller att Batman och Robin har avancerat läderbögssex i läderlappsgrottan, men de tankarna säger nog mer om personen som tänker dem och om dagens samhälle än om något annat. För alla figurerna är ju trots allt skrivna i en assexuell tid då snusk och pornografi var väldans mycket no-no. Att jämföra med i dag då det i princip inte går att undkomma sex och snuskerier om man nu skulle vilja. Dessutom blir det svårt att skriva äventyrsserier om man ska blanda in en massa kärleksdravel också, som mest bara tar upp plats.

Nej, att göra analysen att Batman och Tintin skulle vara bögare bara för att det saknas kvinnor i serierna är att göra det enkelt för sig. Då görs analysen utan att världsbilden och kontexten som rådde då serien skrevs tas i beaktning. Men det är klart: Batman kanske hade stomipåse eftersom vi aldrig ser honom gå på toa och klämma en kabel?!

Dessvärre görs ju sådana här analyser och slutsatser alldeles för ofta. Tintin har ju till exempel blivit anklagad för att vara rasist. Helt klart är ju att det finns en hel del rasistiska undertoner i flera av serieböckerna och klart som tusan att Tintin blir rasist då, om man inte ser till den koloniala tid han uppstod i, eller lyfter fram att världen kanske såg lite annorlunda ut. Det blir ju så att säg i stället så att serien blir ett gott tidsdokument för hur saker och ting tedde sig för cirka gurka 70 år sedan.

Naä, att dra förhastade, ogrundade, om än skojfriska slutsatser om serietidningshjältar är inte alltid helt hundra. Jag menar: Lever Björnbusarna i ett incestiöst homokollektiv?

Helsefyr vad pretto det här blev...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback